Ілюстрацыйнае фота: Наша Ніва

Ілюстрацыйнае фота: Наша Ніва

Дыярэя і «час праходжання»

Уплыў алкаголю на «час праходжання» страўніка залежыць ад канцэнтрацыі алкаголю. Алкагольныя напоі з высокай канцэнтрацыяй (вышэй за 15%, напрыклад, віскі і гарэлка) запавольваюць рух ежы ў страўніку. Напоі з параўнальна нізкай канцэнтрацыяй алкаголю (такія як віно і піва) паскараюць рух ежы ў страўніку. Гэтыя змены ў кішачным транзіце тлумачаць, чаму некаторыя людзі могуць адчуваць пачуццё сытасці і дыскамфорт у жываце, калі п'юць гарэлку або віскі.

Працягласць ужывання алкаголю можа паўплываць і на транзіт тонкай кішкі. З эксперыментаў на пацуках вядома, што пастаяннае ўжыванне алкаголю паскарае праходжанне ежы праз страўнік і тонкую кішку. Гэты скарочаны час транзіту праз тонкую кішку відавочна звязаны з дыярэяй.

Алкаголь можа паменшыць усмоктванне вугляводаў, бялкоў і тлушчаў у дванаццаціперснай кішцы (гэта першая частка тонкай кішкі), а таксама прывесці да зніжэння ўсмоктвання ксілозы (разнавіднасць цукру). Гэта азначае, што дыярэя часцей узнікае ў пітушчых, якія таксама ўжываюць шмат салодкай ежы, напрыклад, цукерак і салодкіх сокаў ды нектараў.

The Conversation напамінае, што хранічнае ўжыванне алкаголю таксама звязана з:

  • непераноснасцю лактозы;
  • празмерным ростам колькасці бактэрый тонкай кішкі;
  • зніжэннем усмоктвання тлушчаў з падстраўнікавай залозы, якая не выпрацоўвае дастатковую колькасць стрававальных ферментаў.

Прасцей кажучы, хранічнае ўжыванне алкаголю з агромністай доляй імавернасці прывядзе да хранічнай дыярэі.

Як адзін вечар з моцнай выпіўкай можа паўплываць на ваш стул?

Затрымка транзіту праз тонкую кішку з-за ўздзеяння вялікіх доз алкаголю на працягу кароткага перыяду часу, у адрозненне ад хранічнага ўжывання, з большай верагоднасцю прывядзе да запору, чым да дыярэі. Гэта пацвярджаецца і нядаўнім даследаваннем з удзелам 507 студэнтаў, якое паказала, што эпізод моцнага ўжывання алкаголю звязаны з больш жорсткім і цвёрдым апаражненнем кішачніка. 

Пры эпізадычным вострым спажыванні алкаголю ежа даўжэй застаецца ў кішачніку — гэта значыць больш вады паглынаецца з калу назад у арганізм. Гэта і вядзе да больш сухога і цвёрдага стулу.

Цікава, што ў людзей, якія моцна п'юць, даследчыкі таксама выявілі большую колькасць бактэрый, вядомых як Actinobacteria, у параўнанні з непітушчымі. Гэта сведчыць пра тое, што бактэрыі могуць адыгрываць пэўную ролю ў кансістэнцыі стула.

Але ж п'янства не заўсёды прыводзіць да запораў. Напрыклад, эпізод п'янства ў пацыентаў з сіндромам раздражнёнага кішачніка (СРК) відавочна прывядзе да дыярэі, млоснасці і боляў у жываце.

Што з усім гэтым рабіць?

У гэта цяжка паверыць, але самы эфектыўны спосаб вырашыць праблемы з апаражненнем кішачніка пасля ўжывання алкаголю — абмежаваць спажыванне алкаголю.

Некаторыя алкагольныя напоі могуць паўплываць на працу кішачніка больш, чым іншыя. Калі пасля ўжывання пэўных напояў вы заўважылі непрыемныя праявы, мэтазгодна скараціць спажыванне гэтых напояў.

Калі вы схільныя да дыярэі пасля выпіўкі, пазбягайце змешвання алкаголю з напоямі з утрыманнем кафеіну. Вядома, што кафеін стымулюе скарачэнне тоўстай кішкі і таму можа пагоршыць дыярэю.

Калі праблемай з'яўляецца запор пасля выпіўкі, важна падтрымліваць гідратацыю. Ужыванне вялікай колькасці вады перад прыняццем алкаголю (а таксама ўжыванне вады паміж алкагольнымі напоямі і пасля вечарыны) можа дапамагчы паменшыць абязводжванне і запор.

Таксама перад ужываннем алкаголю варта паесці, асабліва прадукты, багатыя бялком і клятчаткай. Ежа ў страўніку можа запаволіць усмоктванне алкаголю і можа дапамагчы абараніць ад негатыўнага ўздзеяння алкаголю на слізістую абалонку кішачніка.

Ці ёсць пра што турбавацца?

Змены ў апаражненні кішачніка пасля выпіўкі звычайна кароткатэрміновыя. Але калі дыярэя ці запор захоўваюцца на працягу некалькіх дзён пасля спынення ўжывання алкаголю, гэта можа азначаць наяўнасць іншых праблем: напрыклад, запаленчага захворвання кішачніка.

Даследчыкі таксама звязваюць ужыванне алкаголю з развіццём сіндрому раздражнёнага кішачніка. Калі праблемы не знікаюць або ёсць трывожныя сімптомы, такія як кроў у стуле, звярніцеся па кансультацыю да доктара.

Чытайце таксама:

«Адзін келіх карысны»? Выглядае, што не

Як мільярды мікраарганізмаў у кішэчніку могуць умацаваць ваша псіхічнае здароўе

Некаторыя кішачныя мікробы могуць папярэджваць пра хваробу Альцгеймера задоўга да з'яўлення першых сімптомаў

Клас
19
Панылы сорам
3
Ха-ха
5
Ого
13
Сумна
4
Абуральна
3